Zubin Mehta in Orchestra del Maggio Musciale Fiorentino

03. 06. 2024

Zubin Mehta, svetovno znani dirigent, bo 13. junija nastopil na italijanskem festivalu Maggio Musicale Fiorentino. Predstavil se bo z Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Orkestrom Majskega glasbenega festivala iz Firenc), ki občinstvo vedno znova navdihuje s svojo inovativnostjo.

Na sporedu bodo delo skladatelja slovenskih korenin Huga Wolfa From Mörike Lieder: “Der Feuerreiter”, Klavirski koncert št. 2 v F-molu op. 21 Frédérica Chopina in Simfonija št. 7 v D-molu op. 70, B. 141 Antonína Dvořáka. Predstavil se bo tudi slovensko-italijanski pianist Aleksander Gadžijev, ki je nazadnje nastopil pri nas leta 2022 na 5. Zimskem festivalu, ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko brazilskega dirigenta Ricarda Castra. Glasbeni virtuoz je na zadnjem XVIII. Chopinovem tekmovanju v Varšavi osvojil drugo mesto, zmagovalcu omenjenega tekmovanja, Bruceu Liuju, pa bomo lahko prisluhnili na letošnjem, 72. Ljubljana Festivalu, ko bo 29. avgusta v Cankarjevem domu nastopil z London Symphony Orchestra (Londonskim simfoničnim orkestrom) pod taktirko sira Antonia Pappana.

Legendarni dirigent Zubin Mehta bo z Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino nastopil tudi na letošnjem poletnem Ljubljana Festivalu na kar treh dogodkih. Mehta je bil med letoma 1985 in 2017 šef dirigent nastopajočega orkestra, kasneje pa dobil naziv častnega člana. V svet glasbe je vstopil pod mentorstvom očeta Mehlija Mehte, violinista in dirigenta. Izšolal se je na Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju in kmalu začel dirigirati priznanim orkestrom, kot so Dunajski, Berlinski in Izraelski filharmonični orkester ter številni drugi. Danes je eden najbolj iskanih dirigentov na svetu. 8. in 10. julija bo vodil orkester na dveh izvedbah opere Trubadur Giuseppeja Verdija, ki jo bo izvedel Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala iz Firenc) v režiji Stefanie Grazioli. 9. julija pa bo dirigiral na gala koncertu, na katerem bodo v ospredju mojstrovine Ludwiga van Beethovna, Uvertura Egmot op. 84, Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61, in Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92, ki se uvrščajo v Beethovnovo “junaško obdobje”. Na odru se mu bo pridružila tudi violinistka in nagrajenka Prešernovega sklada, ki ji kritiki pripisujejo brezhibno intonacijo, Lana Trotovšek. Vsi dogodki bodo v Cankarjevem domu ob 20.00.