MODERNO

Odprtje 30. Slovenskih glasbenih dnevov

13. marec 2015
19.30
Cankarjev dom, Gallusova dvorana
19, 15, 11, 8, 6* €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

SIMFONIČNI ORKESTER RTV SLOVENIJA
ENSEMBLE MODERN
Dirigent: Johannes Kalitzke

Na sporedu

Vito Žuraj (1979): Runaround za trobilni kvartet in instrumentalne skupine *
Arnold Schönberg (1874–1951): Pet orkestrskih skladb, op. 16, izvirna verzija za veliki orkester
Arnold Schönberg: Pet orkestrskih skladb, op. 16, skladateljeva priredba za komorni orkester
Vito Žuraj: Changeover za instrumentalne skupine in simfonični orkester *

* Slovenska krstna izvedba

Otvoritveni koncert jubilejnih 30. Slovenskih glasbenih dnevov bo ponudil zanimivo sodelovanje dveh ansamblov in tudi soočenje dveh skladateljskih generacij. Simfonike RTV Slovenija in vodilni svetovni ansambel za sodobno glasbo Ensemble Modern, ki prihaja iz Frankfurta na Majni, bo vodil nemški dirigent in skladatelj Johannes Kalitzke, ki je študiral v Kölnu in se pozneje izpopolnjeval v Parizu pri Vinku Globokarju.

Ensemble Modern so leta 1980 ustanovili študentje Mlade nemške filharmonije, da bi spodbudili nastanek novih del in jih, seveda, izvajali na visoki kakovostni ravni. Danes ga sestavlja 19 glasbenikov iz osmih držav, ki na poseben način v soigro prinašajo svoje različne kulturne korenine. Letno pripravijo okrog sto koncertov in tesno sodelujejo s sodobnimi skladatelji. Ensemble Modern izvede vsaj 20 skladb premierno. Zaradi izjemne kakovosti prejema izdatne subvencije nemške države, mesta Frankfurt, dežele Hessen, Fundacije Nemške banke, posebne projekte pa gmotno podpira tudi Kulturni fond mesta Frankfurt na Majni. Posebno zahvalo dolgujejo Fundaciji Aventis, njihov kulturni partner pa je še Kulturni program Hessenskega radia Hr2.
Nemško umetniško okolje je že dolgo let za številne slovenske skladatelje privlačno in spodbudno. Med prvimi, ki je tam ustvarjal in iskal za svoje zamisli ustreznejše okolje, je bil Vinko Globokar, sledili pa so še drugi, tako iz srednje kot iz mlajše generacije: Uroš Rojko (1954), Igor Majcen (1952), Tomaž Bajželj (1979), Vito Žuraj (1979), Nana Forte (1981), Nina Šenk (1982) in Matej Bonin (1986). Z Ensemble Modern pa intenzivneje sodelujejo predvsem Žuraj, Šenkova in Bonin.

Vito Žuraj, ki je bil v letu 2014 rezidenčni skladatelj in štipendist slovite Ville Massimo v Rimu, je začel s tem vrhunskim ansamblom sodelovati leta 2009, ko je bil sprejet v Mednarodno akademijo Ensemble Modern in pozneje v izbor za sodelovanje pri skladateljskem seminarju. Ansambel je od leta 2009 do danes izvedel več kot deset Žurajevih skladb. Na otvoritvenem koncertu bo poseben poudarek prav na skladbah našega skladatelja, v tem trenutku v nemškem prostoru najbolj prepoznavnega slovenskega ustvarjalca. Skladbi Changeover za instrumentalne skupine in simfonični orkester in Runaround za trobilni kvartet in instrumentalne skupine sta nastali za Ensemble Modern. Changeover je bil praizveden novembra 2011 na otvoritvenem koncertu ustanovne edicije festivala cresc…Bienale za moderno glasbo, Runaround pa decembra 2014 na zaključnem koncertu štipendistov Nemške akademije Villa Massimo v veliki dvorani svete Cecilije v Rimu. Čeprav sta skladbi nastali v oddaljenosti treh let, sta konceptualno sorodni. Obe povezuje tudi tematika naslova, ki izhaja iz tenisa. Changeover pomeni menjavo strani, Runaround pa poseben tip udarca. Za skladbo Changeover je Vito Žuraj prejel prvo nagrado na 57. skladateljskem tekmovanju mesta Stuttgart, najstarejše nemške nagrade za sodobno glasbo. V bližnji prihodnosti bo ugledala luč na skladateljevi portretni zgoščenki, ki jo bosta izdala Nemški glasbeni svet (Deutscher Musikrat, zbirka Edition Zeitgenössische Musik) in založba Wergo. Vito Žuraj je februarja prejel nagrado Prešernovega sklada 2015 za kakovosten in odmeven glasbeni opus v zadnjih dveh letih.

Nedvomno pa bo tudi zanimivo prisluhniti Petim skladbam za orkester avstrijskega skladatelja Arnolda Schönberga, ki so nastale v dveh verzijah na začetku 20. stoletja.

 

Koprodukcija: Goethe Institut Ljubljana, Ministrstvo za zunanje zadeve ZR Nemčije, Ensemble Modern, Glasbena produkcija RTV Slovenija, Cankarjev dom Ljubljana, Festival Ljubljana, Alte Oper Frankfurt (Stara opera Frankfurt), Deutscher Musikrat (Nemški glasbeni svet)

*Cena velja samo za mlajše od 25 in starejše od 65 let ter za upokojence.
Nakup vstopnic za koncert: Cankarjev dom, Informacijsko središče in nakup vstopnic.

Foto galerija

Pomembne informacije

Splošni pogoji