Bernsteinova serija Koncerti za mlade na TV SLO 2

17. 04. 2020

Jutri, 18. 4., se bo ob 10.50 na RTV SLO 2 začela glasbeno-izobraževalna serija Leonarda Bernsteina Koncerti za mlade.

Ameriški skladatelj Leonard ”Lenny” Bernstein, glasbenikom in ljubiteljem glasbe znano ime, je danes znan predvsem po svojih gledaliških in koncertnih delih, bil je tudi eden velikih dirigentov 20. stoletja ter na televiziji deloval kot glasbeni ‚vzgojitelj‘ in komentator. Njegova dela so pogosto izvajana na repertoarju prireditev Festivala Ljubljana.

Avgusta leta 1943 so ga povabili za dirigenta asistenta orkestra Newyorške filharmonije, kjer je asistent ostal le za kratek čas. V dobrem letu je zaslovel kot dirigent, že kmalu zatem se je njegovi dirigentski pridružila še skladateljska slava, dejaven pa je ostal tudi kot pianist. Orkester je popeljal na več mednarodnih turnej, poleg tega je z njim zasnoval in izvedel vrsto televizijskih oddaj, v katerih je s svojim znanjem znal približati klasično glasbo širokemu občinstvu, zlasti mladini. 

V letih od 1958 do 1972 je s 53-imi enournimi programi glasbeno izobraževalne serije Glasba za mlade navdušil po vsem svetu in bil zanjo nagrajen z nagrado Emmy. Po velikem povpraševanju so nekatere dele serije digitalizirali, sedem od njih pa si bo moč ogledati v naslednjih dneh na programu TV SLO 2.

Leonard Bernstein s svojo karizmo skupaj z orkestrom Newyorške filharmonije v znameniti dvorani Carnegie Hall na privlačen način odstira nekatera vprašanja o glasbi: Kaj glasba pomeni?, Kdaj je glasba simfonična? , Kaj je klasična glasba?, Humor v glasbi, Kaj je koncert?, Kaj je melodija?, Študija intervalov.