V operi Trubadur tudi slovenski statisti

06. 07. 2024

K nam prihaja priznani italijanski Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah), ki bo nastopil z dvema ponovitvama opere Trubadur. Orkester bo vodil legendarni maestro Zubin Mehta, ki je dirigiral že na zaključku 56. Ljubljana Festivala, ko je orkester tudi nazadnje nastopil pri nas. Uprizoritvi Trubadurja bosta v sklopu 72. Ljubljana Festivala izvedeni 8. in 10. julija v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Trubadur je prva opera Giuseppeja Verdija, ki jo je napisal brez naročila. Spada med tista dela, v katerih je dramaturško učinkovito povezal posamezne tonalitete z nekaterimi liki ali skupinami, da bi jasno predstavil razlike med karakterji in družbenimi položaji, ki jih zasedajo. Opera je bila prvič uprizorjena leta 1853 v Teatru (Gledališču) Apollo v Rimu in takoj požela velik uspeh. V samo treh letih po premieri leta 1853 v Neaplju je bilo izvedenih 229 produkcij po vsem svetu.

Opera Trubadur je postala najbolj priljubljena opera Verdijevega časa predvsem zaradi posrečenosti svojih melodičnih invencij, strastne liričnosti in angažirane orkestracije, ki vedno pozorno poudarja značaje štirih protagonistov. Lahko bi jo opisali kot opero o vojni in smrti, hkrati pa je to opera velikih čustev in ljubezni. Grofa Luno namreč prevzema ljubezen do Leonore, a mlada ženska mu čustev ne vrača, saj ljubi trubadurja Manrica, za svojo ljubezen pa je pripravljena storiti vse, tudi umreti.

V glavnih vlogah bodo nastopili Leon Kim kot grof Luna, ki je osvojil več nagrad, denimo prvo mesto na Tekmovanju Cappuccilli-Patanè-Respighi, Carolina López Moreno kot Leonora, ki je nastopila v koncertnih dvoranah, kot je Berliner Philharmonie (Berlinska filharmonija), Manrico bo Matteo Desole, ki pogosto sodeluje s Fundacijo Luciana Pavarottija, ter Acuzena pa bo Olesja Petrova, ki je sodelovala s priznanimi dirigenti, kot je Valerij Gergijev.

Opero bo predstavil že prej omenjeni Teatro del Maggio Musicale Fiorentino (Gledališče Majskega glasbenega festivala v Firencah) v sodelovanju z režiserko Stefanio Grazioli, ki je obnovila produkcijo režiserja Cesareja Lievija. Slednji je delo opisal kot nočno opero, v kateri se liki gibljejo v temačni in pusti pokrajini. Operna predstava pa bo posebna še iz enega razloga, saj bodo v njihovi 200-članski ekipi nastopili tudi slovenski statisti.

Vstopnice so na voljo na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in Eventimovih prodajnih mestih.