Prihaja korejski dirigent, ki je bil nagrajen istočasno kot znameniti Valerij Gergijev

05. 07. 2024

V ponedeljek 8. julija ob 17. uri bomo gostili Seongnam Philharmonic Orchestra (Filharmonični orkester iz Seongnama), koncert pa se bo odvijal v Narodni galeriji. Orkester iz Južne Koreje je bil ustanovljen leta 2003 z umetniško vizijo, da bi svojemu mestu zagotovil širok spekter kulturnih dogodkov in tako postal reprezentativni orkester Republike Koreje.

Njegov umetniški direktor in šef dirigent je izkušeni Nanse Gum, ki je leta 1977 diplomiral na Univerzi umetnosti v Berlinu in kot prvi Korejec osvojil nagrado Herberta von Karajana za mlade dirigente. Prejemnik Karajanove nagrade leta 1977, ko jo je dobil Nanse Gum, je bil tudi ruski dirigent Valerij Gergijev, ki ga obiskovalci Ljubljana Festivala že dobro poznate.

V prvem delu programa bodo izvedli Benjamina Brittna in njegovo Preprosto simfonijo,  ki jo lahko slišimo tudi v filmu režiserja Wesa Andersona Kraljestvo vzhajajoče lune (2012). Temu bo sledilo delo Wolfganga Amadeusa Mozarta, ki je svoj Koncert za violino in orkester št. 3  poimenoval “Straßburški” zaradi aluzij na lokalni ples.

V vlogi solistke bo nastopila violinistka Maria Solozobova, ki igra na violino iz leta 1728, izdelal pa jo je Nicolo Gagliano. O eni najbolj obetavnih violinistk svoje generacije, ki slovi po svoji kombinaciji virtuoznosti in ustvarjalne spontanosti, je slavni violinist Yehudi Menuhin povedal: “Čudovit talent z živahnim temperamentom, virtuoznim sijajem in zelo visoko strokovno ravnijo.”

Maria je zmagala je na številnih prestižnih mednarodnih glasbenih tekmovanjih, na primer na tekmovanju Johannes Brahms v Avstriji (prva nagrada in posebna nagrada občinstva 2000) in na tekmovanju W. A. Mozart v Zürichu (prva nagrada 2005). Nastopala je  z vodilnimi glasbeniki po vsem svetu kot sta Martha Argerich in Mihail Pletnjev, ki se je ta teden mudil na Ljubljana Festivalu.

V drugem delu koncerta bomo slišali skladbo Jung Jae-Mina, na korejsko glasbilo haegeum pa bo zaigrala Min Jio, ki sodeluje pri nastopih s specializiranimi ansambli za ta instrument, kot sta Korean Haegeum Ensemble in Haegeum Research Society. Tradicionalni korejski haegeum je edinstven po svojem videzu in zvoku, saj ga uvrščamo med godala, hkrati pa tudi med pihala zaradi dejstva, da lahko z lokom ustvari neprekinjen zvok.

Večer bo sklenila Mozartova Simfonija št. 40 v g-molu,  ki je najbolj znano orkestrsko delo Wolfganga Amadeusa Mozarta. Medtem ko so prvi, drugi in četrti stavek simfonije zgrajeni kot popolna sonatna oblika, je tretji stavek menuet. Vsi štirje stavki tvorijo oblikovno popolnost, ki se druži z otožno melodično invencijo in ponuja nešteto čustvenih ter socialnih razlag.

Vstopnice so na voljo na ljubljanafestival.si, pri blagajni Križank, na bencinskih servisih in Eventimovih prodajnih mestih.