New York Times izpostavil Križanke in Ljubljana Festival

21. 06. 2024

Eden izmed najuglednejših ameriških medijev, New York Times, je svojim bralcem ponudil podrobno popotovanje po kulinaričnih, kulturnih in doživljajskih lepotah slovenske prestolnice, ki so jo opisali kot središče kulinarične inovacije v Evropi. Ljubljana se je namreč znašla v priljubljeni rubriki New York Timesa, 36 ur, v kateri predstavljajo zanimive kraje po vsem svetu in vse, kar je mogoče tam početi v 36 urah.

Ljubljana si je uvrstitev v to rubriko v preteklosti sicer že prislužila: New York Times je o njej pisal leta 2012 in 2017, malo po tem, ko je prvič prejela naziv zelena prestolnica. Tokrat je ameriški dnevnik zapisal, da je trajnostni vzor drugim mestom. Poudaril je tudi izjemen razvoj kulinarične in kulturne ponudbe našega glavnega mesta: “Ljubljana je v zadnjih letih odprla restavracije z Michelinovimi zvezdicami, Unesco ji je podelil priznanje za urbano zasnovo, lansko jesen pa je mesto na klasičen slovenski način recikliranja in ponovne uporabe znova odprlo nekdanjo tovarno koles kot kreativno središče z odprtimi ateljeji, galerijami in trgovinami.” Hvalospevov naši prestolnici ni manjkalo, medij pa je razgrnil tudi obsežen seznam lokacij, ki jih je vredno obiskati.

Med znamenitostmi, ki jih je treba videti v Ljubljani, so omenili tudi Križanke. Alex Crevar, novinar New York Timesa, bralcem svetuje, da zvečer preklopijo v festivalsko vzdušje: “Poletno gledališče Križank postane središče mestne pozornosti v času Ljubljana Festivala, ki vsako leto poteka od junija do septembra. Stavba je bila prvotno samostan za verske vojaške redove, kot so vitezi templjarji in tevtonski vitezi, v petdesetih letih prejšnjega stoletja pa je postala gledališki kompleks na prostem z atrijem, dvoriščem in arkadami obokanih oken. Festival vsako leto prireja muzikale, baletne predstave in drame ter jazzovske, pop in simfonične koncerte.”

Vsekakor bo letošnji 72. Ljubljana Festival, ki bo na sporedu od 20. junija do 3. septembra, ponovno poskrbel za žanrsko raznovrsten program od baletnih, opernih in gledaliških predstav do muzikalov ter komornih in simfoničnih koncertov. V Križankah in na drugih večjih ljubljanskih prizoriščih se bo zvrstilo več kot sto prireditev, na katerih bo nastopilo več kot 5000 umetnikov z vsega sveta. Slovesen začetek poletja in Ljubljana Festivala se je zgodil ta teden s tradicionalnim koncertom Poletna noč. Gala dogodek na Kongresnem trgu je obudil spomine na zlato obdobje slovenske zabavne glasbe, v ospredju pa so bile tri ikone slovenske popevke – Ditka Haberl, Alenka Pinterič in Neca Falk.