Najslavnejši dirigent na svetu svojo kariero začel v Ljubljani

06. 07. 2024

Legendarni dirigent Zubin Mehta bo na letošnjem 72. Ljubljana Festivalu z Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino (Orkestrom Majskega glasbenega festivala iz Firenc) nastopil kar trikrat v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Najprej s predstavo Verdijevega Trubadurja 8. julija, medtem ko bo 9. julija na sporedu gala koncert Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, 10. julija pa bo sledila še ena opera Trubadur.

Na gala koncertu bo indijski maestro Zubin Mehta, ki bo tokrat petič gostoval na Ljubljana Festivalu, z Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino izvedel kar tri glasbene mojstrovine Ludwiga van Beethovna: Uverturo Egmont op. 84, Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 61 in Simfonijo št. 7 v A-duru, op. 92. Kot solistka bo nastopila priznana slovenska violinistka in nagrajenka Prešernovega sklada Lana Trotovšek.

Med vsemi svetovnimi glasbeniki je prav Zubin Mehta z Ljubljano najdlje povezan, saj je prvič gostoval že leta 1959 na koncertu z Orkestrom Slovenske filharmonije. K nam ga je povabil skladatelj Marijan Lipovšek, tedanji direktor Slovenske filharmonije. Na njegovem zadnjem obisku leta 2019 mu je za vrhunski prispevek h glasbeni poustvarjalnosti takratni predsednik Republike Slovenije Borut Pahor podelil zlati red za zasluge.

Ob vročitvi državnega odlikovanja Zubinu Mehti iz leta 2019 so zapisali: “Zubin Mehta je že desetletja med najslavnejšiki glasbeniki na svetu, nam pa še posebej drag, ker je eden izmed redkih dirigentov svetovne slave, ki je svojo veliko dirigentsko in glasbeno-umetniško kariero praktično začel po svoji dunajski diplomi v Ljubljani, in to kot gost Orkestra Slovenske filharmonije.”

Zgodnjo glasbeno izobrazbo je dobil od očeta Mehlija Mehte, cenjenega violinista, dirigenta in ustanovitelja Bombay Symphony Orchestra (Simfoničnega orkestra iz Mumbaja). Izšolal se je na Akademiji za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju, v svoji zavidljivi karieri pa je sodeloval s številnimi virtuozi svetovnega slovesa in vodil najznamenitejše orkestre na Dunaju, v Berlinu, New Yorku in drugje.

Že več kot šest desetletij vzneseno vodi glasbenike in poslušalce skozi notne zapise ter navdušuje in navdihuje. S svojo mojstrsko paličico je operne arije v izvedbi treh najznamenitejših tenorjev sveta obdal prav s posebno čarobnostjo, z njimi pa je, kot nikdar dotlej, dosegel prav vsako uho. Najslavnejši dirigent na svetu je leta 2011 dobil tudi zvezdo na Hollywoodski aleji slavnih (The Hollywood Walk of Fame).