Profesor Fabio Furia

bandoneon
Seminar: 25. - 29. 7. 2024

Fabio Furia, svetovno znani koncertni izvajalec, skladatelj in aranžer, je eden od najpomembnejših bandoneonistov v Evropi. Nastopal je v slovitih koncertnih dvoranah po vsem svetu, med drugim v Avditoriju Parco della Musica (Rim), Dvorani Rudolfinum Dvořák (Praga), Tonhalle v Zürichu, Avditoriju Giovanni Arvedi v Cremoni, Nacionalnem centru za uprizoritvene umetnosti (Peking), kulturnem centru BOZAR v Bruslju, operni hiši Gledališče Lirico v Cagliariju, kulturnem centru Onassis Stegi (Atene) in Koncertni hiši v Celovcu.

Klavir in klasično harmoniko se je začel učiti pri sedmih letih. Pri 16 letih je začel študij klarineta na Glasbenem konservatoriju v Cagliariju. Pod mentorstvom maestra R. Ganderja je v samo štirih letih diplomiral z odliko. Študij je nadaljeval pri nekaterih najboljših klarinetistih, kot so Antony Pay, Alessandro Carbonare in Wenzel Fuchs. Vzporedno s koncertno kariero klarinetista se je lotil študija bandoneona in diplomiral na pariškem Konservatoriju Gennevilliers.

Je ustanovitelj in član kvarteta Novafonic. Je tudi ustanovitelj in umetniški vodja Kulturnega združenja Anton Stadler in snovalec pomembnih glasbenih dogodkov, kot so Mednarodni festival komorne glasbe v Utrechtu, ustanovljen leta 1998, festival ARTango & Jazz in Mednarodni mojstrski tečaj bandoneona, ki privablja mlade glasbenike z vsega sveta. Ustanovil je italijansko akademijo Bandoneόn, s katero organizira mojstrske tečaje in koncerte z najpomembnejšimi solisti. Med letoma 2014 in 2018 je poučeval bandoneon na Glasbenem konservatoriju Pierluigi da Palestrina v Cagliariju, prvem programu za študij bandoneona v Italiji.