Spoštovani obiskovalci prireditev Festivala Ljubljana, če bo posamezni dogodek zaradi epidemije odpovedan, bomo vsem kupcem vstopnic povrnili kupnino. Zaradi menjave ponudnika prodaje vstopnic lahko prihaja do neskladja med lokacijo in datumom posamezne prireditve. Več informacij: https://ljubljanafestival.si/aktualne-informacije-in-vracilo-kupnine-vstopnic/

Prof. François Benda

François Benda  se je rodil v Braziliji v družini profesionalnih glasbenikov. Študiral je klarinet, kompozicijo in dirigiranje v Gradcu in Ženevi, kot solist pa je leta 1988 debitiral v züriški dvorani Tonhalle in v dvorani Victoria Hall v Ženevi. V Neue Zürcher Zeitung so o njegovem nastopu zapisali: »Njegovo igranje se je suvereno gibalo od komaj zaznavnih pianissimov do dramatičnih, skoraj ekstatičnih crescendov in je bilo v vsakem trenutku sijajno.«

Leta 1991 je François Benda v Rimu prejel nagrado Premio Internazionale per le Arti dello Spettaccolo. Danes nastopa na vseh pomembnih koncertnih prizoriščih (Berlinska filharmonija, dunajski Musikverein, Concertgebouw v Amsterdamu, Wigmore Hall v Londonu, Herkulessaal v Münchnu, Kölnska filharmonija, Tonhalle v Zürichu) in kot solist klarinetist sodeluje s številnimi vodilnimi orkestri (Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, WDR Sinfonieorchester Köln, Sinfonieorchester Basel in Wiener Kammerphilharmonie). François Benda je zelo iskan glasbeni izvajalec – kot solist in kot komorni glasbenik – ter redno gostuje na glasbenih festivalih, kot so Berliner Festwochen, Styriarte, Musicades Lyon in binkoštni koncerti v Ittingenu v Švici. Skupaj s Heinzom Holligerjem, Paulom Baduro-Skodo, Brunom Giuranno, Isabelle Faust, Josefom Silversteinom in Brunom Caninom izvaja recitale na koncertih komorne glasbe.

Njegova diskografija (za založbe, kot so ECM, Fono, Pantheon, EPU, Hänssler in GENUIN) vključuje vsa dela za klarinet Johannesa Brahmsa, Nielsnova, Debussyjeva, Busonijeva in Rossinijeva dela za klarinet in orkester ter CD s francosko glasbo za klarinet.

François Benda se z lahkoto giblje med repertoarjem klasičnih koncertov in sodobno glasbo tako v vlogi klarinetista (sodelovanje, premiere in prve izvedbe del Heinza Holligerja, Elliotta Carterja, Luciana Beria, Krystofa Pendereckega, Bernharda Langa, Wolfganga von Schweinitza, Georga F. Haasa in Bernharda Langa), vse pogosteje pa tudi v vlogi dirigenta. Poleg solistične kariere je tudi profesor na Umetniški univerzi v Berlinu, uči pa tudi na Akademiji za glasbo v Baslu.