Obveščamo vas, da za predstavo Vsi ptice novi termini še niso znani. Imetnike vstopnic vljudno prosimo, da za vračilo kupnine pošljete elektronsko sporočilo na blagajna@ljubljanafestival.si. Če ste vstopnice kupili pri blagajni Križank, se lahko vsak delovnik med 10.00 in 16.00 z originalnimi vstopnicami ponovno oglasite tudi pri blagajni.
Zahvaljujemo se za razumevanje.

Žirija v predizboru

Tomaž Petrač – Slovenija

Priznani slovenski pianist Tomaž Petrač (1969) se je rodil v mariborski glasbeni družini. Na ljubljanski Akademiji za glasbo je z odliko diplomiral v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je štiri leta izpopolnjeval v Baslu (Švica), kjer je v razredu prof. Rudolfa Buchbinderja ob koncu študija prejel koncertno diplomo. Med študijem se je izpopolnjeval pri pianistih Leonidu Brumbergu in Paulu Baduru-Skodi, za komorno igro pa pri Antoniu Janigru. Za leto 1988 mu je Univerza v Ljubljani podelila Prešernovo nagrado.

Do danes je nastopil na več kot tristo koncertih doma in v tujini. Koncertna pot ga je vodila v Italijo, Belgijo, Francijo, Švico, na Madžarsko, v Nemčijo, Hrvaško, Srbijo, Makedonijo in Črno goro. Kot solist je nastopal v znanih kulturnih centrih in dvoranah, npr. Veliki dvorani baselskega mestnega kazina, Veliki dvorani Vatroslav Lisinski v Zagrebu, Veliki dvorani HGZ v Zagrebu, dvorani Kolarčeve univerze v Beogradu, Veliki koncertni dvorani Dom armije v Skopju, Gallusovi dvorani Cankarjevega doma in Kozinovi dvorani SF v Ljubljani ter Unionski dvorani v Mariboru. Kot solist je igral z različnimi orkestri, kot so Slovenska filharmonija, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester SNG Ljubljana, Baselski simfonični orkester, Makedonska filharmonija, Mariborski komorni orkester, Orkester solistov DSS, Orkester FMU iz Beograda, Varaždinski komorni orkester, Orkester SNG Maribor, in z dirigenti Antonom Nanutom, Markom Munihom, Markom Letonjo, Simonom Robinsonom, Harrijem Rodmannom, Nikolajem Aleksejevim in drugimi. Petračev repertoar zajema več kot 20 klavirskih koncertov skladateljev J. S. Bacha, J. Haydna, W. A. Mozarta, L. van Beethovna, F. Chopina, F. Liszta, J. Brahmsa, P. I. Čajkovskega, S. Rahmaninova, S. Prokofjeva, l. M. Škerjanca, P. Šivica in B. Arniča. Poznan je tudi po sporedih solističnih recitalov, na katerih izvaja najzahtevnejša dela, kot so štiri balade in štirje scherzi F. Chopina, drugo in tretjo sonato F. Chopina, oba zvezka variacij J. Brahmsa in Paganinija. Skrbno se posveča tudi interpretaciji del slovenskih avtorjev in komorni igri. Pogosto koncertira s priznanimi domačimi in tujimi glasbeniki. Snema za radijske in televizijske postaje RTV Slovenija, HRT Zagreb in RAI Italija. Njegovi posnetki so shranjeni na desetih nosilcih zvoka.

Tomaž Petrač je trenutno redni profesor za klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo. Več kot 20 njegovih diplomantov in podiplomantov uspešno nadaljuje glasbeno pot poustvarjalcev ali pedagoških delavcev na različnih ustanovah v Sloveniji in na Hrvaškem.