Obveščamo vas, da za predstavo Vsi ptice novi termini še niso znani. Imetnike vstopnic vljudno prosimo, da za vračilo kupnine pošljete elektronsko sporočilo na blagajna@ljubljanafestival.si. Če ste vstopnice kupili pri blagajni Križank, se lahko vsak delovnik med 10.00 in 16.00 z originalnimi vstopnicami ponovno oglasite tudi pri blagajni.
Zahvaljujemo se za razumevanje.

Tekmovalna žirija

Violetta Egorova – Rusija

Violetta Egorova je izjemno predana glasbenica: njena predanost klavirju sega bistveno dlje od samega glasbila. Po rodu je Rusinja, zato je tudi zavzeta in učinkovita ambasadorka za ohranjanje in spoštovanje ruske klasične glasbene tradicije. Klavir je začela igrati, ko je bila stara štiri leta, pri šestih letih pa je prvič nastopila na televiziji z glasbo iz Albuma za mlade Roberta Schumanna. S šestimi leti so jo sprejeli v Moskovsko centralno glasbeno šolo za nadarjene otroke, kjer sta jo poučevala Ana Artobolevski in Aleksander Mndojanc. Na svojem prvem solo klavirskem recitalu je nastopila, ko je bila stara dvanajst let.

Na začetku kariere je bil njen mentor Lev Naumov, ki je bil asistent in naslednik Heinricha Neuhausa. Naumova, ki je učil klavir na Moskovskem državnem konservatoriju Čajkovskega, so imenovali tudi »boter ruske klavirske šole«. Pod njegovo taktirko je Violetta Egorova izpilila klavirsko tehniko do potankosti in pri igranju razvila občutljivo poetično izraznost. Ko je študirala pri profesorju Naumovu na Moskovskem državnem konservatoriju Čajkovskega, je rusko-ameriška založba počastila njeno nadarjenost in izdala CD-ploščo z glasbo Mozarta in Prokofjeva ob proslavi obletnic rojstva obeh skladateljev. Violetta Egorova je posnela več CD-plošč za različne založbe, kot so Universal Music & V., Teichiku Records in Onepoint.FM. Njen CD The Russian Ballet – Piano Solo je bil nominiran za mednarodno nagrado za klasično glasbo (ICMA) 2015. Gre za edinstveni projekt solistične klavirske baletne glasbe, ki so ga z velikim uspehom večkrat uprizorili v številnih pomembnih koncertnih dvoranah povsod po svetu. Bila je tudi gostja v radijskih in televizijskih oddajah v več kot desetih državah na petih celinah (Italija, Turčija, Kanada, Egipt, Ekvador, Francija, Italija, Kitajska, Rusija itd.).

Violetta Egorova je nastopila tudi na pomembnih mednarodnih glasbenih festivalih: »Dei Due Mondi« v Spoletu, »Pontino di Musica« v Sermoneti, »Noto Music« v Notu, »ETNAFEST« v Kataniji (Italija), »Sanat Haber« v Istanbulu (Turčija), »Mednarodni festival Rahmaninov« (Ukrajina), »Glasba v izgnanstvu«, »Glasba 20. stoletja«, »Božič v Kremlju« in »Ruska zima« v Moskvi (Rusija), »Ruski kulturni dnevi v Harbinu«, »Harbinski poletni glasbeni festival« (Kitajska) in na mnogih drugih. Prejela je več glavnih nagrad na različnih klavirskih tekmovanjih, kot so: Mednarodno klavirsko tekmovanje Alessandra Casagrandeja (Terni, Italija), Mednarodno klavirsko tekmovanje Gine Bachauer (Salt Lake City, ZDA), Mednarodno klavirsko tekmovanje Giana Battiste Viottija (Vercelli, Italija) in številna druga. Redno nastopa s slavnimi orkestri kot gostujoča umetnica. Njene koncerte so organizirali v nekaterih najpomembnejših koncertnih dvoranah v Monaku, Italiji, Franciji, Združenih državah Amerike, Švici, Turčiji, Avstriji, na Kitajskem, Japonskem in v Rusiji.

Klavirski repertoar Egorove zajema širok nabor obdobij in slogov: od koncertov in solističnih monografskih del Schuberta, Bacha, Mozarta, Beethovna, Schumanna, Čajkovskega in Liszta do del sodobnih skladateljev. Zaradi dobrih odnosov s številnimi kolegi, kot so Vladimir Markovič, Eva Gosser, Nina Kotova, Vladislav Bezrukoff, Robin Meyforf, Anna Kruger, Astrid Shvinn, kvartet Lark String, kvintet Sikelikos in drugi, uživa tudi ugled svetovne komorne glasbenice.

Od leta 2011 poučuje visoko specializirane klavirske tečaje na Akademiji Rahmaninova v Kataniji (Italija), ki jo tudi vodi kot direktorica. Akademija je mednarodno priznana, njeni študenti pa so prejeli glavne nagrade na prestižnih klavirskih tekmovanjih, kot so Mednarodno klavirsko tekmovanje Ferruccia Busonija v Bolzanu, Mednarodno tekmovanje Čajkovskega v Moskvi, Tekmovanje kraljice Elizabete v Bruslju ipd. Poučuje tudi na mojstrskih tečajih na pomembnih festivalih in konservatorijih, kot so dunajska mednarodna glasbena akademija Orpheus, pariški Conservatoire de Colombes, festival Dino Ciani na Reki, festival Ruski dan v Harbinu, Milanski konservatorij, festival Rahmaninova v Donecku, Moskovski konservatorij in drugi.

Violetta Egorova je predsednica in ustanoviteljica mednarodne nagrade Sergeja Rahmaninova, umetniška direktorica mednarodnega festivala ConcertFest v Moskvi in aktivna članica Mednarodne akademije za informatizacijo, ki ima splošen posvetovalni status pri Organizaciji združenih narodov.