Obveščamo vas, da za predstavo Vsi ptice novi termini še niso znani. Imetnike vstopnic vljudno prosimo, da za vračilo kupnine pošljete elektronsko sporočilo na blagajna@ljubljanafestival.si. Če ste vstopnice kupili pri blagajni Križank, se lahko vsak delovnik med 10.00 in 16.00 z originalnimi vstopnicami ponovno oglasite tudi pri blagajni.
Zahvaljujemo se za razumevanje.

Tekmovalna žirija

Cyprien Katsaris – Francija, Ciper

Cyprien Katsaris, francosko-ciprski pianist in skladatelj, se je rodil leta 1951 v Marseillu. Diplomiral je na pariškem konservatoriju, kjer je študiral klavir skupaj z Aline van Barentzen in Monique de la Bruchollerie. Prejel je prvo nagrado na Unescovem mednarodnem tekmovanju za mlade interprete Rostrum (Bratislava, 1977) in na mednarodnem tekmovanju Cziffra (Versailles, 1974), bil pa je tudi edini Zahodnoevropejec, ki je leta 1972 prejel nagrado na mednarodnem tekmovanju kraljice Elizabete v Belgiji.

V okviru svoje obsežne mednarodne kariere je nastopal skupaj z največjimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinski filharmonični orkester, orkester Staatskapelle Dresden, orkester Leipzig Gewandhaus, Clevelandski orkester, Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama, Londonski filharmonični orkester, orkester NHK Symphony iz Tokia, Moskovski filharmonični orkester, Pekinški simfonični orkester in drugi. Sodeloval je s skladatelji, kot so Leonard Bernstein, Kurt Masur, Myung Whun Chung, sir Neville Marriner, sir Simon Rattle, Antal Doráti, Mstislav Rostropovič, Charles Dutoit, Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnányi in Karl Münchinger, ki je leta 1986 na slovesnem poslovilnem koncertu, ki ga je odigral s Stuttgartskim komornim orkestrom ob koncu svoje kariere, osebno povabil Katsarisa, naj z njim odigra Haydnov Koncert v D-duru.

Cyprien Katsaris je izdal veliko posnetkov za založbo Teldec, za katere je prejel tudi številne nagrade: Grand Prix du Disque Frédéric Chopin leta 1985 v Varšavi, Grand Prix du Disque Franz Liszt v letih 1984 in 1989 v Budimpešti, nagrado British Music Retailers Association’s Award leta 1986, nemško nagrado za glasbeno ploščo leta (1984), ki so mu jo podelili za posnetek 9. simfonije Beethovna/Liszta. Sodeloval je tudi z založbami Sony Classical, EMI, Warner Classics, Deutsche Grammophon, BMG/RCA, Decca, Pavane, zdaj pa ima svojo založbo PIANO 21. V Katsarisov standardni repertoar sodi na primer celotni nabor Mozartovih koncertov, ki jih je zaigral in posnel v živo v Salzburgu in na Dunaju skupaj z Yoonom K. Leejem in Salzburškim komornim filharmoničnim orkestrom. Poleg tega je obudil tudi dela, ki so bila dolgo izgubljena, kot je Koncert v madžarskem slogu Liszta/Čajkovskega, ki ga je posnel z Eugenom Ormandyjem in Filadelfijskim orkestrom.

Leta 1992 je japonska NHK TV s Katsarisom posnela televizijsko serijo o Frédéricu Chopinu v 13 delih, ki je vključevala tudi mojstrski tečaj in Katsarisov nastop. 17. oktobra 1999 je Cyprien Katsaris v newyorški dvorani Carnegie Hall pripravil recital, posvečen Frédéricu Chopinu ob 150. obletnici njegove smrti, za kar so ga poslušalci nagradili s stoječimi ovacijami. 27. januarja 2006, na dan 250. obletnice Mozartovega rojstva, je Katsaris nastopal kot solist na ustanovitvenem koncertu Mozartovega orkestra v Mannheimu, ki ga je ustanovil in mu dirigiral Thomas Fey. Marca 2006 je bil Cyprien Katsaris prvi pianist po Lisztu, ki je organiziral mojstrski tečaj v Lisztovi hiši v Weimarju; slavni skladatelj je tam zadnjič poučeval leta 1886, istega leta pa je tudi umrl. Avgusta 2008 je Katsaris prejel vabilo, da na olimpijskih igrah v Pekingu odigra dva koncerta v Nacionalnem centru za uprizoritvene umetnosti. 10. julija 2014 je Cyprien Katsaris nastopil na prvem koncertu v Fundaciji Louisa Vuittona v Parizu.

Katsaris je bil leta 1997 imenovan za Unescovega umetnika za mir, leta 2009 je postal častnik reda za zasluge Velikega vojvodstva Luksemburg, leta 2000 pa so ga v Franciji odlikovali z vitezom reda umetnosti in leposlovja. Prejel je tudi nagrado Médaille Vermeil de la Ville de Paris (2001) in ciprsko nagrado Nemitsas (2011).