Obveščamo vas, da za predstavo Vsi ptice novi termini še niso znani. Imetnike vstopnic vljudno prosimo, da za vračilo kupnine pošljete elektronsko sporočilo na blagajna@ljubljanafestival.si. Če ste vstopnice kupili pri blagajni Križank, se lahko vsak delovnik med 10.00 in 16.00 z originalnimi vstopnicami ponovno oglasite tudi pri blagajni.
Zahvaljujemo se za razumevanje.

Tekmovalna žirija

Anne-Marie McDermott – ZDA

Pianistka Anne-Marie McDermott je virtuozinja, ki v svoji vsestranski karieri deluje kot solistka in sodeluje z drugimi izvajalci. Na leto izvede več kot 100 koncertnih prireditev v kombinaciji solističnih recitalov, koncertov in komorne glasbe. Njen eklektični repertoar zajema vse od Bacha in Haydna do Prokofjeva in Skrjabina do Kernisa, Hartkeja, Towra in Wuorinena. V repertoarju ima več kot 50 koncertov in je nastopila s številnimi vodilnimi orkestri, med drugim z newyorškim filharmoničnim orkestrom, minnesotskim orkestrom, simfoničnimi orkestri iz Dallasa, Columbusa, Seattla, Houstona, Kolorada, Pittsburgha, St. Louisa, Atlante, San Diega, New Jerseyja in Baltimora, nacionalnim simfoničnim orkestrom iz Washingtona, losangeleškim komornim orkestrom, orkestrom Moskovski virtuozi ter hongkonškim filharmoničnim orkestrom. Bila je tudi na turneji z avstralskim komornim orkestrom in orkestrom Moskovski virtuozi.

V nedavnih sezonah je nastopala s filadelfijskim orkestrom, filharmoničnim orkestrom iz Buffala, simfoničnimi orkestri iz Severne Karoline, Charlotte, Huntsvilla, Alabame in San Diega ter komornima orkestroma Mozart Players iz Oregona in New Century iz San Francisca.

Nastopila je na recitalih v newyorškem središču 92nd Street Y, koncertni dvorani Alice Tully Hall, v umetniški dvorani Town Hall, koncertnih prostorih organizacije Schubert Club, Kennedyjevem centru ter univerzah po državi. Pripravila in nastopila je v številnih intenzivnih projektih, vključno s takimi, kjer sta v ospredje postavljena celoten nabor klavirskih sonat in komorna glasba Prokofjeva, ciklu treh koncertov komorne glasbe Šostakoviča ter ciklu recitalov klavirskih sonat Haydna in Beethovna. Pred kratkim je naročila deli pri Charlesu Wuorinenu in Clarice Assad, ki ju je premierno izvedla maja 2009 v newyorški dvorani Town Hall skupaj z Bachovimi Goldbergovimi variacijami.

Kot solistka je posnela celoten nabor klavirskih sonat Prokofjeva, Bachove angleške suite in partite (zadnje so bile v reviji Gramophone imenovane za urednikovo izbiro), nazadnje pa celotno zbirko Gershwinovih del za klavir in orkester z dallaškim simfoničnim orkestrom in Justinom Brownom.

Poleg številnih dosežkov in izvedbi več kot 40 koncertov komorne glasbe vsako poletje je bila imenovana za umetniško direktorico slovitega glasbenega festivala Vail Valley v Koloradu, na katerem gostujejo newyorški filharmoniki, filadelfijski orkester in dallaški simfonični orkester.  Je tudi umetniška direktorica dveh novih festivalov – festivala komorne glasbe Ocean Reef in praznovanja komorne glasbe Avila v Curaçau.

Kot izvajalka komorne glasbe je bila leta 1995 imenovana za članico društva komorne glasbe Lincolnovega centra. Z društvom vsako leto tudi veliko nastopa in potuje. Poleg tega ohranja dolgoletno sodelovanje z zelo priznano violinistko Nadjo Salerno Sonnenberg,  s katero sta pri založbi NSS kot duet izdali zgoščenko z naslovom Live, načrtujeta pa še izdajo celotnega nabora Brahmsovih sonat za violino in klavir. Je tudi članica priznanega klavirskega kvarteta Opus One, kjer sodeluje z Ido Kavafian, Stevenom Tenenbomom in Petrom Wileyjem. Še naprej vsako sezono nastopa s sestrama Maureen in Kerry v zasedbi McDermott Trio. Izdala je tudi zgoščenko Schumannovih del z violistom Paulom Neubauerjem ter posnetke celotnega nabora komorne glasbe Debussyja z društvom komorne glasbe Lincolnovega centra.

Anne-Marie McDermott je študirala na glasbeni šoli na Manhattnu pri Dalmu Carri, Constance Keene in Johnu Browningu. Zmagala je na avdicijah za mlade koncertne umetnike in prejela štipendijo Avery Fisher Career Grant. Redno nastopa na festivalih po Združenih državah, med drugim na festivalu Spoleto, festivalu Mainly Mozart, festivalu komorne glasbe v Santa Feju, festivalu SummerFest glasbenega društva La Jolla, festivalu Mostly Mozart, festivalu v Newportu, festivalu Caramoor, festivalu Bravo! Vail, festivalu Chamber Music Northwest, festivalu v Aspnu, festivalu Music from Angel Fire in festivalu Casals v Portoriku.