Iz znamenitega newyorškega Blue Note Jazz Festivala na Ljubljana Festival

29. 06. 2024

Že jutri bo na vrsti prav poseben koncert, kjer bo prvič v Sloveniji in edinkrat letos v Evropi nastopil Arturo O’Farrill & Afro Latin Jazz Orchestra. Ob 21. uri v Poletnem gledališču Križanke bomo doživeli edinstveno srečanje z velikim orkestrom, ki bo navdušil z vrhunskimi plesnimi ritmi. Gostovanje je plod koprodukcije Festivala Ljubljana in Braneta Rončela, mednarodno znanega organizatorja koncertov in povezovalca svetovne jazz scene z Ljubljano.

V sklopu 72. Ljubljana Festivala 30. junija v Križanke prihaja najpomembnejši predstavnik latino-jazz glasbene scene Arturo O’Farrill z Afro Latin Jazz Orchestra. Maestro O’Farrill je ustanovitelj Belongója (prej Afro Latin Jazz Alliance), najpomembnejše latino jazz organizacije v New Yorku, predvsem pa ohranja, poučuje in spodbuja tradicijo latinskega jazza. Afro Latin Jazz Orchestra je njegov osrednji glasbeni projekt, s katerim je začetek junija nastopil na ikoničnem Blue Note Jazz Festivalu v New Yorku, zdaj pa ga bomo lahko slišali tudi pri nas.

Arturo O’Farrill je sin kubanskega jazzovskega skladatelja Chica O’Farrilla in mehiške pevke Lupe Valero. Njegov oče je delal z velikimi umetniki tistega časa, med katerimi so bili Count Basie, Dizzy Gillespie, Stan Getz iz sveta jazza, v navezi z latinom pa z Machitom, Celio Cruz, Titom Puentejem … Izkušnje v Mehiki rojenega Artura so se tudi po zaslugi njegove matere nakopičile v močno glasbi predano osebnost, ki se je razvijala v mladosti ob igranju klavirja, še posebej po letu 1965, ko se je družina iz Mehike preselila v New York.

Danes je Artur O’Farrill vodja Afro Latin Jazz Orchestra, najpomembnejšega latino-jazz big banda na sceni, ustanovljenega leta 2002. Skoraj vsak album, ki ga izdajo, je nominiran ali dobi grammyja. Zaenkrat se lahko pohvalijo s sedmimi grammyji, zadnjega so dobili lani za album Fandango at the Wall in New York v kategoriji najboljši latin-jazz album. V preprosti vlogi jazzovskega pianista, ki mu najbolj leži, pa ga lahko slišimo na zadnjem albumu z malo zasedbo Legacies (Blue note, 2023).

V zasedbi 18-članskega orkestra Arturo O’Farrill ohranja in nadaljuje tradicijo ustvarjalnega dela svojih predhodnikov, med katerimi so: Eddie Palmieri, Mario Bauzá, Dizzy Gillespie, Machito, Chano Pozo, Tito Puente, Chico O’Farrill … Vsa ta imena se bodo zlila v latino-jazz zvok, ki ga bomo slišali na ekskluzivnem evropskem nastopu v Ljubljani. Cha-cha, mambo, rumba, songo … Z vsemi temi plesnimi ritmi in vrhunskimi solisti nas bo zabaval Arturo O’Farrill in njegov Afro Latin Jazz Orchestra iz New Yorka in nam pričaral jazz koncert leta.