Obveščamo vas, da so znani novi termini in lokacija za predstavo Vsi ptice in muzikal Lolita. Več informacij tukaj.

Žan Pečenik, evfonij
Godalni kvartet Emona

5. koncert mednarodnega glasbenega cikla

12. november 2020
18.30
Viteška dvorana, Križanke
5 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Žan Pečenik, evfonij
Tina Gašperšič, klavir

GODALNI KVARTET EMONA
Tim Skalar Demšar, violina
Neža Capuder, violina
Tilen Udovič, viola
Katarina Kozjek, violončelo

Program:
J. Horovitz: Koncert za evfonij in pihalni orkester
G. Ph. Telemann: Sonata v a-molu
P. Sparke: Pesem za Ino

A. Borodin: Godalni kvartet št. 2 v D-duru

Žan Pečenik je končal Konservatorij za glasbo in balet Maribor, kjer je bil vsa štiri leta dijak pri profesorju Nejcu Mercu. V srednji šoli se je udeležil številnih državnih in mednarodnih tekmovanj v solo kategoriji in kategoriji komornih skupin. Njegovi dosežki so izjemni, med drugim je osvojil prvo zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu v solo kategoriji in prvo zlato plaketo s posebno pohvalo za doseženih sto točk s komorno skupino SlideZone Ansamble. Znanje je izpopolnjeval pri svetovno priznanih profesorjih, kot so Roger Bobo, Steven Mead, Thomas Rüedi, James Gourlay. Žan se je v preteklih letih predstavil kot solist z različnimi orkestri, najodmevnejši pa je bil solistični nastop aprila 2019 s Pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor, s skladbo The Green Hill, skladatelja Berta Appermonta. Od svojega 10. leta je redni član Pihalnega orkestra občine Šentilj Paloma in od leta 2017 tudi zasedbe Brass Band Slovenija. Je prejemnik nagrade dr. Romana Klasinca za izjemne dosežke na področju glasbe za leti 2018/2019. Šolanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer obiskuje prvi letnik dodiplomskega študija v razredu Nejca Merca.

Tina Gašperšič je glasbeno pot začela pri profesorici Jožici Potočnik v Glasbeni šoli Radovljica. Diplomirala je v razredu prof. Andreja Jarca na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je leta 2002 končala tudi podiplomski specialistični študij klavirja v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Igrala je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije. Na državnih tekmovanjih je trikrat prejela drugo nagrado, za izvedbo Klavirskega koncerta v c-molu Sergeja Rahmaninova pa tudi študentsko Prešernovo nagrado. Izpopolnjevala se je pri pedagogih Olegu Maisenbergu, Jacobu Lateinerju, Vassilii Efstathiadou in Ivani Švarc Grenda. Imela je veliko solističnih in komornih recitalov v Sloveniji in tujini. Poklicno kariero je prav tako začela v Glasbeni šoli Radovljica kot klavirska pedagoginja, zdaj pa že vrsto let deluje kot umetniška sodelavka korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Godalni kvartet Emona je uradno nastal septembra 2018. Prej so skupaj že delovali v klavirskem kvintetu s pianistom Alvinom Čućićem pod vodstvom prof. Mihe Haasa. Kot kvartet nastopajo na številnih glasbenih večerih in festivalih, izpopolnjujejo se pri različnih profesorjih, kot so Janez Podlesek, Emile Cantor, Goran Bakrač, Wendy Enderle-Champney. V letu 2020 so na državnem tekmovanju Temsig prejeli prvo nagrado in posebno pohvalo za izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Kvartet sestavljajo mladi glasbeniki: violinista Tim Skalar Demšar in Neža Capuder, violist Tilen Udovič in violončelistka Katarina Kozjek. Vsi člani kvarteta se kot solisti uspešno udeležujejo domačih in tujih tekmovanj, redno pa sodelujejo s priznanimi orkestri in zbori v Sloveniji, med drugim z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Opero SNG Ljubljana in drugimi.

Pomembne informacije

Splošni pogoji