MATIC SOTOŠEK, klarinet
SARA KÖVEŠ, klavir

12. koncert Mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi

30. marec 2023
19.00
Viteška dvorana, Križanke
Brezplačne vstopnice
  Ogled video posnetka

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete pri blagajni Križank.

Matic Sotošek, klarinet
Nika Tkalec, klavir

Sara Köveš, klavir

Program:
C. Debussy: Prva rapsodija, L. 116
Z. Vauda: Sonata brevis
J. Binet: Petit concert
***
M. Musorgski: Slike z razstave

Matic Sotošek prihaja iz glasbene družine. Za klarinet je prijel že pri šestih letih, njegov prvi profesor pa je bil Robert Pirc na Glasbeni šoli Krško. V obdobju nižje glasbene šole je prejel najvišje nagrade na tekmovanjih v Sloveniji in tujini. Prva mesta je zasedal na tekmovanjih v Novem Sadu, Požarevcu, Varaždinu, Beogradu in italijanskem Carlinu. Je tudi član Pihalnega orkestra in Simfoničnega orkestra Glasbene šole Krško. Po končani nižji glasbeni šoli se je izobraževal na srednji Glasbeni šoli v Celju, kjer je bil njegov mentor prof. Jure Hladnik. Pot ga je vodila na Akademijo za glasbo v Ljubljano, kjer je njegov sedanji mentor prof. Jože Kotar. Marljivo delo ter izkušnje pod vodstvom profesorja so pripomogli k uspehu na tekmovanju Temsig 2022, saj je osvojil prvo nagrado in zlato plaketo.

Pianistka Nika Tkalec je končala nižjo glasbeno šolo pri prof. Branimirju Bilišku v Krškem, šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani in tam z odliko maturirala v razredu prof. Janeza Lovšeta. Leta 2011 je s posebno pohvalo summa cum laude diplomirala v razredu prof. Tomaža Petrača. Dodatno se je izobraževala na Konservatoriju za glasbo v Madridu pri profesorici Pilar Bilbao. Kot solistka je igrala z Orkestrom Slovenske filharmonije, Orkestrom ljubljanske Opere, Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Krško, Pihalnim orkestrom Krško ter Brass bandom Slovenije. Nika je dobitnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Redno koncertira na slovenskih odrih kot korepetitorka in komorna glasbenica. Sodeluje na festivalih (Lent, Samoborska glazbena jesen, EPTA, AS, Euritmia), v ciklih Glasbene mladine ljubljanske, na seminarjih, poletnih šolah (Celje, Radenci, Kranjska Gora, Dobrna, Podsreda), spremlja mlade na tekmovanjih, avdicijah in recitalih. S pozavnistom Žanom Tkalcem sta v Berlinu posnela zgoščenko. Trenutno deluje kot profesorica klavirja na Glasbeni šoli Vrhnika ter strokovna sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Sara Köveš (1998) je svojo glasbeno pot začela z osmimi leti na Glasbeni šoli Lendava pri Emi Šertel in Hajnalki Magyar ter nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru, kjer jo je štiri leta poučevala Lidija Maletić. Med šolanjem na konservatoriju se je nekaj časa vzporedno izobraževala tudi na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Leta 2017 je z odliko maturirala iz klavirja, oktobra istega leta pa je prejela diplomo dr. Romana Klasinca, ki jo podeljujejo dijakom za izjemne umetniške dosežke v času šolanja na konservatoriju. Nastopila je kot solistka z godalnim kvartetom in orkestrom konservatorija v Kazinski dvorani SNG Maribor ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija v Slovenski filharmoniji. Je prejemnica nagrad z državnih in mednarodnih tekmovanj (Temsig 2016 – zlato priznanje in zlata plaketa, Temsig 2019 – srebrna plaketa, Temsig 2022 – zlata plaketa in prva nagrada, Jurica Murai 2016 – druga nagrada, Banjalučki bijenale 2018 (višja starostna kategorija) – prva nagrada in prvo mesto, Mednarodno klavirsko tekmovanje v Rimu – druga nagrada, Mednarodno tekmovanje Ohridski biseri – druga nagrada). Kot nagrajenka Temsiga 2016 je sodelovala pri projektu Zlati pianisti in snemala v studiu PianoRoom. Večkrat je nastopila na slovenskih klavirskih dnevih (EPTA), kot solistka ali v komorni zasedbi pa tudi v ciklu koncertov Glasbene mladine ljubljanske, Hommage à Franz Liszt, Solo e da camera, Piano city Pordenone, na Festivalu Lent in Festivalu Arsana. Udeležila se je raznih seminarjev in mojstrskih tečajev, ki so jih vodili priznani profesorji, kot so Aleksandar Serdar, Jasminka Stančul, Ruben Dalibaltayan, Đuro Tikvica, Håkon Austbø, Epifanio Comis, Rita Kinka in drugi. V okviru študijske izmenjave se je izpopolnjevala na Visoki šoli za umetnost v Zürichu pri Eckartu Heiligersu, trenutno pa končuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Aleksandra Serdarja.

Pomembne informacije

Splošni pogoji