Aleksander Gadžijev, klavir

4. Zimski Festival – Hommage à Ludwig van Beethoven

6. februar 2020
19.00
Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
34, 29, 24 €

Pomembne informacije

Splošni pogoji

Opomba: Informacije se nanašajo na dogodek v preteklosti. Za najnovejše informacije preverite naš koledar.

Koncerte v sklopu 4. Zimskega festivala smo, zaradi investicijskih del v sklopu skupine Union hoteli, prestavili v Slovensko filharmonijo ter na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana in ne bodo izvedeni v Unionski dvorani, kot je bilo sprva predvideno.

Cenjene kupce vstopnic obveščamo, da je vstopnice potrebno zamenjati za nadomestne. Vljudno vas prosimo, da menjavo opravite pri Blagajni Križank (Trg francoske revolucije 1) oziroma po telefonu (01 241 60 26; 01 241 60 28), vsak delavnik med 12. in 20. uro ter ob sobotah med 10. in 14. uro.

Pri prevzemu novih vstopnic je potrebno predložiti obstoječe vstopnice.

Za nastale nevšečnosti se vam iskreno opravičujemo.

Spoštovani, obveščamo vas, da parkirišče pri Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana zaradi majhne kapacitete na dan koncerta ne bo na voljo. Priporočamo vam, da uporabite parkirišča v bližini šole – Prule, Trnovo, Botanični vrt (številko parkirnih mest je omejeno). Hvala za razumevanje.

4. Zimski Festival – Hommage à Ludwig van Beethoven

Solist: Aleksander Gadžijev, klavir

Orkester Slovenske filharmonije

Jan Latham-Koenig, dirigent


Na sporedu:

L. van Beethoven: Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67

***

L. van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73; Aleksander Gadžijev, klavir


Na sklepnem večeru 4. Zimskega festivala bosta zazvenela slovita Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73, in Simfonija št. 5 v c-molu, op. 67. Klavirski koncert je nastal v burnih časih Napoleonovih vojaških pohodov in si zaradi svoje ognjevitosti in bojevitosti prislužil vzdevek »Imperator«. Peta simfonija pa je morda najslavnejše simfonično delo vseh časov. V njej se izražata občutje tragične skladateljeve osebne usode in njegova vera v človekovo zgodovinsko poslanstvo. Klavirski koncert bo izvedel goriški pianist Aleksander Gadžijev, ki velja za enega najboljših domačih pianistov mlajše generacije. Pri enajstih letih je začel samostojno koncertirati, redno se izpolnjuje pri priznanih profesorjih in pianistih, je prejemnik številnih nagrad, o njegovi tehniki in virtuoznosti igranja pišejo kritiki samo v presežkih. Gadžijev je kljub mladosti redni gostujoči koncertant na Japonskem in festivalih po svetu, sodeloval je z Orkestrom Padove in Benečije, Simfoničnim orkestrom gledališča La Fenice, Tokijskim orkestrom, Jeruzalemskim orkestrom in drugimi ter se predstavil pod vodstvi dirigentov Jurija Temirkanova, Mareka Pijarowskega, Tacuja Šimona in številnimi drugimi. Na koncertu v sklopu Zimskega festivala bo ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije zaigral pod taktirko angleškega dirigenta Jana Lathama-Koeniga, ki je od leta 2011 umetniški direktor moskovskega gledališča Kolobov Nova. Koening je umetniški vodja Filharmoničnega orkestra UNAM iz Mehike in Flandrijskega simfoničnega orkestra, redno sodeluje tudi z drugimi opernimi hišami, kot so Teatro Massimo iz Palerma, Teatro dell’Opera di Roma in številne druge.

 

Pomembne informacije

Splošni pogoji