ADDA Simfònica Alicante prejel španskega grammyja

19. 06. 2024

Že kmalu nas bo na 72. Ljubljana Festivalu s svojim nastopom počastil ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA), ki se je utrdil kot eden najpomembnejših orkestrov v Španiji. S svojo kakovostjo interpretacije in vsestranskostjo repertoarja navdušuje občinstvo po vsem svetu. Španski orkester pod taktirko Josepa Vicenta je bil letos s svojo zgoščenko glasbe Chicka Coree nominiran tako za nagrado grammy kot latin grammy. Z albumom Chick Corea Symphony Tribute Ritmo so se namreč poklonili legendarnemu Chicku Corei, ki je bil z grammyjem nagrajen kar 27-krat.

Ameriški jazz pianist in skladatelj je v poznih šestdesetih letih prejšnjega stoletja kot član zasedbe Milesa Davisa sodeloval pri rojstvu jazz fusiona. Kasneje je prešel na prosto improvizacijo in ustanovil legendarno skupino Return to Forever ter sodeloval z vrsto drugih jazz velikanov, kot sta Gary Burton in Herbie Hancock. Te dni pa iz Španije odmeva novica, da je zasedba ADDA Simfònica Alicante za album Chick Corea Symphony Tribute Ritmo prejela dve nagradi Španske akademije za glasbo (Academia de la Música de España), tako imenovana španska grammyja. Mladi orkester je bil nagrajen v kategorijah najboljši jazzovski album in najboljši instrumentalni album.

Dirigent Josep Vicent je ob tem povedal: »Leta smo trdo delali, da bi dosegli svoj zvok, in ti nagradi sta zasluženo priznanje predvsem članom orkestra, pa tudi vsem ljudem, ki so del ekipe in sodelujejo v tej pustolovščini, kot tudi deželnega sveta, katerega podpora je temeljna.« Simfonični projekt z zasedbo je bil posnet v živo na festivalu Fijazz 2021 pod vodstvom Josepa Vicenta, sodelovali pa so številni umetniki. Med najbolj zvenečimi je Emilio Solla, dobitnik grammyja za najboljši jazz album. Ta ugledni pianist je za simfonični orkester tudi pripravil priredbe tega šestdesetminutnega albuma kot poklon jazzovski legendi. Ravno s temi skladbami se bo ADDA Simfònica Alicante (Simfonični orkester Avditorija Alicante ADDA) predstavil pri nas 23. julija na koncertu z istim naslovom. Poleg orkestra in dirigenta pa bodo z njimi nastopili tudi vsi drugi glasbeniki, ki so sodelovali pri nastanku albuma. Med njimi je Paquito d’Rivera, eden najslavnejših jazz klarinetistov, ki se na Ljubljana Festival vrača po 30 letih. Tega koncerta vsekakor ne gre zamuditi, kar potrjuje znameniti Chick Corea: “Zvok orkestra je eden najveličastnejših glasbenih zvokov, kar jih je kdaj obstajalo.”