50 let od izida Šerbedžijevega prvenca Ne daj se, Ines

27. 06. 2024

Na prvem koncertu 72. Ljubljana Festivala v Poletnem gledališču Križanke bo nastopil Rade Šerbedžija, legendarni glasbenik in ena od največjih igralskih osebnosti nekdanje Jugoslavije. Videli smo ga v hollywoodskih uspešnicah, kot so Harry Potter in Svetinje smrti – 1. del, Možje X: Prvi razred in Misija nemogoče 2. Tudi kot glasbenik je s svojo skupino Zapadni kolodvor že večkrat navdušil slovensko občinstvo, 28. junija pa nam pripravlja še en neponovljiv večer.

Predstavil bo širok nabor del iz svojega glasbenega opusa, ki ga ustvarja že vse od leta 1974, ko je izdal svojo prvo ploščo. Njegove “pesmi o ljubezni, prijateljstvu in čustvovanju” lahko označimo za hite, zimzelene in starograjske pesmi ter šansone, vedno pa jih začini z vložki proze in poezije. Tokrat ga bodo na odru spremljali tudi pianist in skladatelj Vasil Hadžimanov, kitarist in improvizator Miroslav Tadić ter violinistka in pevka Yvette Holzwarth. Gost večera bo tudi Jure Ivanušič, ki s Šerbedžijo redno koncertira po Evropi.

Kot presenečenje lahko pričakujemo še nastop dveh gostov, ki za zdaj ostajata skrivnost. A nobena skrivnost ni več, da bo legendarni hollywoodski igralec tokrat v Križankah pel za svojo prijateljico in igralsko kolegico Mileno Zupančič. “Obljubila je, da pride … Tudi če ne pride, bom pel zanjo. Želim ji pomagati, da se čim prej vrne in nas spet navdušuje s svojim neskončnim talentom,” nam je o naši igralski legendi povedal Šerbedžija.

Letos mineva 50 let od izida njegovega prvenca Ne daj se, Ines, ki je nostalgična pesem o ljubezni in slovesu od mladosti. Napisal jo je znameniti Arsen Dedić, Šerbedžija pa jo je prvi interpretiral s svojim prepoznavnim šarmantnim glasom in skladba je tako rekoč ponarodela. “Še preden sva jo posnela, so jo ljudje na koncertih oboževali,” se spominja Šerbedžija. “Potem pa se je z leti zgodilo, da so nama jo ‘ukradli’ in ni več niti najina. Zdaj je last občinstva in nekako sama svoja. Preprosto je postala legenda in zaščitni znak neke mladosti.” Pred petkovim velikim koncertom nam je Šerbedžija še povedal: “Ne daj se, Ines je himna mladosti, za katero sva enako zaslužna z Arsenom. On jo je napisal, jaz pa sem jo ponesel med ljudi, ki so želeli prava čustva, iskrenost, ljubezen … Obvezno jo moram izvesti na vsakem koncertu. Postala je morda najdlje trajajoči hit nekdanje Jugoslavije, ki po svoje povezuje in združuje neenotne narode … Tudi moj prijatelj Vlado Kreslin je obvezen gost na vseh mojih koncertih. In tudi ko ga ni, je nekako vedno z mano … Tako to gre pri pravih prijateljstvih.” Morda pa nam je s tem Rade Šerbedžija razkril enega izmed svojih dveh gostov presenečenja.

Prek spodnjih povezav si lahko prebereti tudi intervju, ki ga je umetnik dal za Nedeljske novice:

1. del
2. del